Mijn antieke hoortoestelverzameling

Ik ben niet alleen geinteresseerd in het nieuwste van het nieuwste voor u, maar ook in het oudste van het oudste voor mezelf. Hieronder ziet u de mooiste stukken uit mijn hoortoestelverzameling. Als u informatie heeft over mijn toestellen of als u een oud apparaat kwijt wilt, houd ik me van harte aanbevolen. Ook zeer leuk is het om deze oude advertenties eens door te bladeren.
Zweers Hoortoestellen
Markt 14
4761 CE ZEVENBERGEN
0168-323260
info@zweershoortoestellen.nl
ma 13.00-17.30
di t/m vr 09.30-17.30

Ook bij KIJK-Optiek
Markt 50
4931 BT GEERTRUIDENBERG

Facebook

View Roland Zweers's LinkedIn profileView Roland Zweers's profile

Lid van NVAB, NAG, Hoorprofs en erkend STAR-audicienclass=class=class=

 

Hoorns (ear trumpets)

class=

Een pollepel. Deze hoorn werd met de dunne kant in het oor gehouden en de grote opening werd op de spreker gericht. In de schaal reflecteert het geluid zo dat het in de buis terecht kom en naar het oor wordt geleid. Om het hoortoestel makkelijk te vervoeren is het inschuifbaar zodat het makkelijk in je binnenzak past.

class=

Ook deze bakkelieten hoorn is in elkaar te schuiven, de versterking is een stuk hoger dan het model hierboven, maar omdat hij veel minder plat is is dit model ook een stuk minder handzaam.

class=

Dit kleine toetertje heb ik in Amerika gevonden. Helaas is dit modelletje lek waardoor het niet meer werkt. Ik zou het op zich wel kunnen repareren. Het roostertje kan open en dicht geschoven worden waardoor traploos het volume werd geregeld.

class=

Een hoorslang werkt volgens het zelfde principe als de hoorns hierboven. Een groot voordeel was dat je de trechter naar de spreker kon richten.Koolmicrofoon Hoortoestellen
Een hoortoestel met een koolmicrofoon is een van de simpelste elektrische hoortoestellen die er zijn. Door een koolmicrofoon, een batterij en een luidspreker aan elkaar te schakelen kan je een goede versterking kriijgen. In sommige gevallen werden deze hoortoestellen met een volumeregelaar uitgerust. Ze zijn gemaakt in diverse modellen.

class=

Een van de juweeltjes uit mijn verzameling is dit toestel van acousticon (1827-1935) uit Amerika. Het toestel is helemaal compleet met de originele verpakking. De microfoon kan aan de kleding worden gehaakt, maar er zit ook een speciaal voetje bij om als tafel microfoon gebruikt te worden. Je kan het toestel gebruiken met een haarband of met ��n van de twee oorstukjes die er bij zitten. De volumeregelaar is geheel in stijl en is in het snoer verwerkt.

class=

Een compleet metalen hoortoestel van de Deutsche Akustik G.M.B.H. uit Berlijn. (plm. 1935) Type CIV Gross. Het toestel kon onder andere in de borstzak worden gedragen.

class=

Het zelfde systeem als hierboven, maar nu van Ardente uit Engeland. Dit toestel heeft een oorstukje en een volumeregelaar en is in het geheel van kunststof.

class=

Dit Siemens toestel vond ik in Oostenrijk, helaas is het niet in een optimale staat maar het werkt nog wel. De exacte leeftijd weet ik ook niet. Siemens maakte aanvankelijk geen hoortoestellen maar is hiermee begonnen voor zijn eigen personeel.

class=

class=

Een hoortoestel waarvan de microfoon in de "doos" kan blijven omdat er een gat in zit. Het apparaat is in 1932 verkocht voor 55 dollar.


Buizentoestellen
class=

Amplivox hoortoestel uit 1938 Amplivox is een bedrijf dat nog steeds actief is op het gebied van audiologie

class=


Een Buizenvertserker van Audium (made in Holland) Apart van dit hoortoestel moest er nog een tweetal batterijen mee worden gedragen. ��n om de buizen te laten gloeien en ��n om het geluid te versterken.

class=


class=

Nog een toestel van bakeliet uit 1944 van het merk Western Electric Dit soort toestellen werden meestal onder de kleding verstopt.

class=


class=

Een hoortoestel uit 1950 van Siemens, gemaakt in Engeland De behuizing is van metaal en het werkt op een tweetal buizen Het hoortoestel is op 20-06-1950 aangeschaft in Duitsland voor 330 Mark. De originele verpakking, aankoopbon, gebruiksaanwijzing en oorstukje zijn nog aanwezig
class=

Zeer fraai is dit koperen drie-buizenapparaat van Philips. Ik ben nog druk op zoek naar de leeftijd van het toestel


Transistortoestellen
class=

Een hoortoestel in een brilmontuur verwerkt Een discrete oplossing, maar met nadeel dat als je hoortoestel kapot ging, je ook je bril naar de fabriek liet sturen

class=

class=

class=

class=

Een aantal kasttoestellen van Philips, deze toestellen werken op een transistor en hebben daardoor een veel lagere spanning nodig. Een simpele 1,5 volt pennlightbatterij is al voldoende.

class=

Starkey, Wilco, Monarch. Een van de hardtse hoortoestellen geleverd onder diverse namen. Toestel wordt (sporadisch) nog steeds geleverd.

class=

class=

Zenith heeft vrachtwagens vol kasttoestellen gemaakt. De toestellen waren veelal van erg dun blikkerig materiaal. Op weg naar digitaal

class=

Een set zogenaamde hybride hoortoestellen van Widex. De Quatro. Op het hoortoestel zit geen enkele knop, maar de bediening gaat volledig via de afstandbediening. Nog steeds zijn er mensen die erg gehecht zijn aan het geluid van de quatro.

class=